Vyhledávání
      

Čajovníkovec kapský (Aspalathus linearis )

Trvalky > 

Výška rostliny: 
do 100.0 cm
Doba květu: 
Květen, Červen, Červenec
Barva květu: 
Nažloutlá
Barva olistění: 
zelená
Tvary listů: 
zpeřené
Typy listů: 
listnaté, stálezelené
Použitelné části: 
stonek
Použití: 
solitéra, v lékařství
Náročnost: 
slunce, polostín, vlhko, teplomilná, náročné, vysoká vzdušná vlhkost

Fotogalerie (0 fotek):

Popis rostliny:  
Čajovníkovec kapský je vytrvalá rostlina s jemně jehličkovitými listy, dorůstající výšky jeden metr.

Čeleď:
Fabaceae - bobovité

Původ:
Čajovníkovec kapský je původem z cedarberské oblasti v západokapské části Jižní Afriky.

Sklizeň:
Sklízíme nať odřezáváním asi 35cm nad zemí. Na světový trh přichází droga upravená fermetací, podobně jako černý (správněji červený) čaj.

Použití:
Droga obsahuje kvalitní třísloviny a velké množství stopových prvků a minerálů - železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden a další. Dále se vyskytuje látka zvláštní chemické povahy, zvaná aspalathin, velké množství flavonoidů, organické kyseliny, vitamin C a řadu jiných látek.
Droga uklidňuje, zlepšuje stav cév, celkově posiluje a zvyšuje výkonnost imunitního systému člověka. Podávání tohoto čaje má velký význam především pro osoby udržující si svoji hmotnost. Svým močopudným účinkem, kombinovaným s vlivem na lepší spalování tuků, a současně mírným ovlivněním centra hladu v mozku, kdy poněkud oddaluje vznik pocit hladu může tvořit ideální dietní nápoj.
Droga je svou působností na rozmezí mezi produkty potravinářskými a léčivými. Nejsou známy žádné kontraindikace ani vážnější vedlejší účinky. Je proto vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy. Neobsahuje kofein ani jeho deriváty.
V homeopatii je tento prostředek prakticky neznámý a zejména u nás nemá význam jej v takové podobě užívat ani zpracovávat. K nám přichází surovina už v upravené, chemicky ovlivněné podobě a nemá smysl ji dále zpracovávat. Výsledek by byl značně nejistý.
Historie čajovníkovce Rooibos začíná kolem roku 1804, kdy Žid Benjamin Gisberg přesvědčil kapské Búry, aby sbírali nať divoce rostoucích bylin. Později je začali pěstovat. Původní technologie sběru a sušení a přípravy drogy pochází od jihoafrických domorodců, pravděpodobně od Masajů. První sklizeň se provádí druhým rokem.
Čajová surovina je po sběru podrobena fermentaci a poté je pasterizována. Na světový trh přicházejí ve dvou hlavních druzích: supergrade je prachová droga, určená pro balení do nálevových sáčků a choicegrade pro přípravu v čajové konvici. Čaj je oblíben v USA, Německu, Švýcarsku a v poslední době také v Japonsku.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.